88-132 אינפי 1 סמסטר א' תשעב/מערך תרגול/סדרות/תתי סדרות: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך Math-Wiki
שורה 27: שורה 27:




'''[[משפט בולצאנו ויירשטראס.''' לכל סדרה חסומה יש תת סדרה מתכנס.
'''משפט בולצאנו ויירשטראס.''' לכל סדרה חסומה יש תת סדרה מתכנס.


'''[[משפטים/אינפי/בולצאנו-ויירשטראס|הוכחה]]'''.
'''[[משפטים/אינפי/בולצאנו-ויירשטראס|הוכחה]]'''.

גרסה מ־20:26, 4 בנובמבר 2011

חזרה לסדרות

תתי סדרות

תת סדרה מתקבלת מסדרה ע"י השמטת מספר כלשהו של איברים (לא בהכרח סופי). נגדיר זאת במדוייק:

הגדרה. תהי סדרה ממשית [math]\displaystyle{ a_m }[/math] ותהי סדרה עולה ממש של מספרים טבעיים [math]\displaystyle{ n_k }[/math] (כלומר, [math]\displaystyle{ n_1\lt n_2\lt n_3\lt ... }[/math]). אזי [math]\displaystyle{ a_{n_k} }[/math] הינה תת סדרה של [math]\displaystyle{ a_n }[/math].

הערה: שימו לב שמכיוון שההגדרה המדוייקת של סדרה הינה פונקציה, תת סדרה הינה הרכבה של פונקצית הסדרה על פונקציה המשמיטה איברים מהסדרה (בפרט, את כל האיברים שבין [math]\displaystyle{ n_i }[/math] לבין [math]\displaystyle{ n_{i+1} }[/math] לכל i).


דוגמא. נביט בסדרה [math]\displaystyle{ a_n=(-1)^n }[/math] ובסדרת המספרים הטבעיים [math]\displaystyle{ n_k=2k }[/math] אזי [math]\displaystyle{ a_{n_k}=(-1)^{2k}=1 }[/math] הינה תת סדרה של הסדרה המקורית.

דוגמא. נביט בסדרה [math]\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,... }[/math] אזי תת סדרה אחת שלה תהא [math]\displaystyle{ a_1,a_3,a_{15},a_{85},... }[/math]


הגדרה. תהא [math]\displaystyle{ a_n }[/math] סדרה. אזי L נקרא גבול חלקי של הסדרה אם קיימת לה תת סדרה [math]\displaystyle{ a_{n_k} }[/math] השואפת ל-L.

משפט. תהא [math]\displaystyle{ a_n }[/math] סדרה. אזי L גבול חלקי שלה אם"ם לכל [math]\displaystyle{ \epsilon \gt 0 }[/math] ולכל [math]\displaystyle{ N\in\mathbb{N} }[/math] קיים [math]\displaystyle{ n\gt N }[/math] כך ש [math]\displaystyle{ |a_n-L|\lt \epsilon }[/math]

במילים, קיימים אינסוף איברים מהסדרה הקרובים לגבול כרצוננו, אך לא כל האיברים חייבים להתקרב לגבול כרצוננו (אחרת הוא היה גבול מלא ולא חלקי).


משפט בולצאנו ויירשטראס. לכל סדרה חסומה יש תת סדרה מתכנס.

הוכחה.