שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
[[תחרות חנוכה לינארית 2 תשעב|חזרה]]
 
'''סימון''' - <math>J_i:=J_i(0)</math>.
ראשית נראה שהמספר לא יכול להיות גדול מ-3, ואז נראה שניתן לבנות דוגמה של 3 מטריצות שכאלה. בכך תושלם ההוכחה.
ידוע שמטריצות הן דומות <=> צורת ז'ורדן שלהן זהה. כאן כל שתי מטריצות שונות אינן דומות, ולכן לכל אחת מהן יש צורת ז'ורדן שונה. הן נילפוטנטיות, ולכן בצורת ז'ורדן שלהן הבלוקים המופיעים שייכים לע"ע 0 - כלומר הם בלוקים נילפוטנטיים. הבלוק יכול להיות מסדר של לכל היותר 3, והסדר חייב להיות טבעי. נוסף על כך, סכום הסדרים של הבלוקים בצורת ז'ורדן צריך להסתכם ל-3.
המשימה שלנו, אם כך, היא למצוא בכמה דרכים שונות ניתן למלא מטריצת בלוקים שהיא מסדר 3 בבלוקים נילפוטנטיים.
אם יש במטריצה בלוק מסדר 3, אזי בלוק זה חייב להיות המטריצה עצמה; לכן קיבלנו את האפשרות <math>J_3</math>.
אם יש במטריצה בלוק מסדר 2, אזי הבלוק האחר חייב להיות מסדר 1; לכן קיבלנו את האפשרות <math>\begin{matrixpmatrix}
J_2 & \\
& J_1
\end{matrixpmatrix}</math>.
האפשרות היחידה שנותרה היא שיש במטריצה בלוק מסדר 1, אבל אין בה בלוקים מסדר 2 ו-3. כלומר קיבלנו את האפשרות <math>\begin{pmatrix}
נותר לבנות דוגמא של 3: ניקח את שלוש המטריצות <math><math>\begin{pmatrix}
J_1 & & \\
& J_1 & \\
& & J_1
\end{pmatrix}</math>. </math>, <math>\begin{matrixpmatrix}
J_2 & \\
& J_1
\end{matrixpmatrix}</math>, <math>J_3</math>. כל אחת מהן נילפוטנטית, (קל לבדוק, אבל בגלל שכבר הובהר לי שלא רואים בעין יפה את הביטוי הזה, אפשר לומר שזה נובע ממסקנה 4 בעמוד הראשון [http://math-wiki.com/images/4/46/Hanucca_BlockDiagonal.LinearA2.2010.pdf כאן], שהרי כל אחת מהמטריצות הנ"ל היא סכום ישר של מטריצות נילפוטנטיות (במקרה של J_3 זה סכום ישר באופן לא ממש מעניין, אבל עדיין סכום ישר),
כל אחת מהן נילפוטנטיתולכן לפי המסקנה אם נעלה בחזקה של המקסימום של אינדקסי הנילפוטנטיות של הבלוקים נקבל מטריצת אפסים.]), ולמעשה כבר הראינו שאף שתיים מהן אינן דומות - שכן הן צורות ז'ורדן של עצמן, והן שונות אחת מהשנייה.
מש"ל!
הערה - במהלך הפתרון הסתכלנו על צורות ז'ורדן ש(זהות עד כדי שינוי סדר בלוקים) כזהות. זה ברור, אבל אני פרנואיד וחושש שיגנבו את הפתרון הדי-יפה הזה. מאותה הסיבה, הערה מעניינת תִמָּצא תִּמָּצא בדף השיחה של פתרון זה, לא כחלק מהפתרון עצמו. :)
451
עריכות