שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תרגול 5 תשעז

נוספו 1,910 בתים, 09:31, 8 בנובמבר 2022
/* פתרון */
'''קבוצה''' הינה אוסף של איברים שונים. בקבוצה אין משמעות לסדר האיברים, ואיבר אינו יכול להופיע פעמיים. דוגמאות ל3 קבוצות:
<math>\{1,\text{horse},3\}</math>, <math>\{1,2,3\}</math> ו<math>\{1,\{2,3\},\{\}\}</math>
===שייכות והכלה===
איבר ה'''שייך''' לקבוצה אנו מסמנים בסימן <math>\in</math>. למשל <math>1\in\{1,2,3\}</math>, ואילו <math>4\notin\{1,2,3\}</math>. שימו לב שגם <math>1\notin\{\{1,2,3\}\}</math> שכן האיבר היחיד בקבוצה זו הינה הקבוצה <math>\{1,2,3\}</math>.
::<math>\mathbb{R}</math> המספרים הממשיים ("כל המספרים" על הישר)
::<math>\mathbb{C}=\{a+bi : a,b\in \mathbb{R}, i^2 =-1\}</math> המספרים המרוכבים
 
====תרגיל====
 
נסמן <math>A=\{ 1,2,3\} ,B=\{ \{ 1\} ,\{ 2\} ,\{ 3\} \} ,C=\{1 \} ,D=\{ \{1\} \}</math>. השלימו ע"י הכלה או שייכות:
 
א. <math>B</math>__<math>A</math>
 
ב. <math>C</math>__<math>A</math>
 
ג. <math>B</math>__<math>C</math>
 
ד. <math>A</math>__<math>D</math>
 
ה. <math>B</math>__<math>D</math>
 
ו. <math>D</math>__<math>C</math>
 
===איחוד, חיתוך, הפרש והפרש סימטרי===
*'''חיתוך''' של שתי קבוצות A ו B הינו אוסף האיברים השייכים גם לA וגם לB (מסומן <math>A\cap B</math>). מתקיים ש<math>a \in A\cap B \iff (a\in A \and a\in B)</math>.
*קבוצות הן שוות אם הן מכילות את אותם האיברים. הדרך הנפוצה להוכיח שיוויון הינה '''הכלה דו כיוונית''': A=B אם ורק אם <math>(A\subseteq B) \and (B \subseteq A) </math>.
*A '''הפרש''' B הינה הקבוצה המכילה את כל האיברים בA שאינם בB (מסומן A\B). מתקיים ש <math>x\in A/\setminus B \iff (x\in A) \and (x\notin B)</math>.
*'''ההפרש הסימטרי''' בין שתי קבוצות A וB הוא אוסף האיברים הנמצאים באחת הקבוצות אך לא בחיתוך (מסומן <math>A\Delta triangle B</math>). מתקיים ש כי<math>x\in A\Delta triangle B \iff ((x\in A)\and (x\notin B)) \or ((x\in B)\and (x\notin A)) </math><math>\iff x\in (A\cup B) / (A\cap B)</math>
דוגמא:
<math>(A\cup B)\cap C =\{2\} </math>
<math> B \cap C = \emptysetvarnothing</math>
<math>C \backslash setminus A =\{\{1,2\}\}</math>
<math> B \Delta triangle C = B \cup C</math>
<math> A \Delta triangle C = \{1,\{1\},\{1,2\}\}</math>
====תרגיל====
הוכח כי:
א. הקבוצה הריקה <math>\varnothing=\{\}</math> מוכלת בכל קבוצה A
תכונות האיחוד והחיתוך (דומה לכפל וחיבור)*אסוציאטיביות: ב. <math>(A\cap B)varnothing \cap C = A\cap (B\cap C)</math> (וכנ"ל לגבי איחוד)*חילוף: <math>A\cap B = B\cap A</math> (וכנ"ל לגבי איחוד)*דיסטריביוטיביות: <math>A\cap (B\cup C) = (A\cap B) \cup (A\cap C)</math>, וגם <math>A\cup (B\cap C) = (A\cup B) \cap (A\cup C)varnothing </math>
===תרגיל===הוכח כי ג. <math>(A\cap B)varnothing \cup C A = (A\cup C)\cap (B\cup C) </math>. במילים: האיברים שהם (גם בA וגם בB) או בC הם בדיוק האיברים ב(A או C) וגם ב(B או C)
=====פתרון=====א. יש להוכיח את הפסוק הבא: <math>\forall a\in\varnothing : a\in A</math>. אבל מכיוון שאין איברים בקבוצה הריקה, המשפט הזה נכון '''באופן ריק'''. זכרו ששקר גורר כל דבר, לכן האטום "איבר a שייך לקבוצה הריקה" גורר כל דבר. נראה שקילות בין התנאים של הערה: שימו לב שעל מנת להוכיח שקבוצה A אינה מוכלת בקבוצה B, יש להראות כי '''קיים''' איבר להיות באחת הקבוצותבA שאינו שייך לB. אם היינו משתמשים בפסוק "כל האיברים בA אינם בB" היינו מקבלים שהקבוצה הריקה לא מוכלת בכל קבוצה, וגם אינה מוכלת בכל קבוצה.
ב. נשים לב שמתקיים: <math>x\in (A\varnothing \cap B)\cup C A \iff [ x\in (A\cap B)] varnothing \or [and x\in C] A \iff [F \land x\in A \and x\in B] \or [x\in C]iff F </math>כלומר ההנחה שיש איברים בחיתוך שקולה לסתירה, ולכן אין שם איברים וזו הקבוצה הריקה.
כעת, מתוך הטאוטולוגיה ג. <math>(px\and q)in \or r varnothing \cup A \iff (px\or r)in \and(qvarnothing \or r)</math> קל להשיג את השקילות למה שצריך.(הערה: ניתן להשתכנע בקלות בטאוטולוגיה באופן הבא: אם r=1 אזי נשאר עם הטאוטולוגיה<math>1x\in A\ \iff 1</math> אם r=0 אזי נשאר עם הטאוטולוגיה<math>(pF \lor x\land q)in A \iff (p)x\land (q)in A </math>)
====תרגיל===הוכח כי:א. הקבוצה הריקה <math>\phi=\{\}</math> מוכלת בכל קבוצה A
ב. <math>\phi \cap A = \phi </math>הוכיחו או הפריכו:
גא. <math>A\phi cap (B\cup A smallsetminus C)= (A \cap B) \smallsetminus (A\cap C)</math>
====פתרון====אב. יש להוכיח את הפסוק הבא: <math>A\forall atriangle (B\incap C)=(A\phi : atriangle B) \in cap (A\triangle C)</math>. אבל מכיוון שאין איברים בקבוצה הריקה, המשפט הזה נכון '''באופן ריק'''. זכרו ששקר גורר כל דבר, לכן האטום "איבר a שייך לקבוצה הריקה" גורר כל דבר. הערה: שימו לב שעל מנת להוכיח שקבוצה A אינה מוכלת בקבוצה B, יש להראות כי '''קיים''' איבר בA שאינו שייך לB. אם היינו משתמשים בפסוק "כל האיברים בA אינם בB" היינו מקבלים שהקבוצה הריקה לא מוכלת בכל קבוצה, וגם אינה מוכלת בכל קבוצה.
ב. <math>\phi \cap A = \{x:x\in \phi \and x\in A\}\subseteq \{x:x\in \phi \}=\phi </math>===פתרון=====
גא. הוכחה אפשרית - טבלת שייכות (קצת תלוי מרצה) פתרון נוסף: דרך גרירות לוגיות: <math>x\phi in A\cup cap (B\setminus C) \iff</math><math>(x\in A = ) \{and [(x\in B) \and (x\notin C)] \iff</math><math>[(x\in A) \and (x\in B) \and (x\notin C)] \or [(x\in A) \and (x\in B) \and (x\notin A)] </math> בשורה האחרונה הוספנו סתירה בעזרת הקשר "או" ולכן נשארנו עם ביטוי שקול. כעת נשתמש בחוק הפילוג של הלוגיקה<math>\iff [(x\in A) \phi and (x\in B)]\and [(x\notin C)\or (x\notin A)]\iff</math><math>[(x\in A) \}= and (x\{in B)]\and \neg [(x\in C)\and(x\in A)]</math> וזה בדיוק מה שרצינו. הוכחה נוספת בעזרת הכלה דו כיווניתבכיוון (<math>\subseteq</math>) נניח <math>x\in A \cap(B\backslash C)</math>, ולכן <math>x\in A \land x\in B \land x\not\in C \Rightarrow</math> <math>x\in A\cap B \land x\not\in A\cap C \Rightarrow</math> <math>x\in (A\cap B) \backslash (A\cap C)</math> בכיוון (<math>\supseteq</math>) נניח <math>x\in (A\cap B) \backslash (A\cap C)</math>. לכן <math>x\in A\cap B \land x\not\in A\cap C \Rightarrow</math> <math>x\in A \land x\in B \land x\not\in C \Rightarrow</math> (כי אם <math>x\in C</math> אז <math>x\in A\cap C</math> סתירה) <math>x\in A\cap(B\backslash C)</math>  ב. הפרכה אפשרית: רואים ע"י טבלת שייכות ואז מוצאים את הדוגמא המתאימה. או פשוט מנסים. למשל: <math>A=\{1,2\},B=A \{1\},C=\{2\}</math>.
===הכללה לאיחודים וחיתוכים כל שהם===
דוגמא:
נגדיר <math>\forall n\in \mathbb{N}\cup \{0\} \; A_n:=[(n,n+1]) \cup (-n-1,-n)</math> אזי  א. <math>\bigcup _{n\in \mathbb{N}} A_n = \mathbb{R}\smallsetminus \mathbb{Z} </math> ב. <math>\bigcap _{n\in \mathbb{N}} A_n = \varnothing </math> ג. נגדיר <math>B_n=\mathbb{R}\smallsetminus A_n</math>. חשבו את <math>\bigcap_{n\in \mathbb{N}} B_n</math> הוכחה: א. ע"י הכלה דו כיוונית.
ב. מספיק להראות <math>A_1\bigcup _{i\in \mathbb{N}} A_i cap A_2= [ 1,\infty ) phi</math>.
ג. נתייחס ל-<math>\bigcap _mathbb{iR}</math> כקבוצה האוניברסלית לדיוננו. לפי דה-מורגן נקבל:<math>\bigcap_{n\in \mathbb{N}} A_i B_n= \phi bigcap_{n\in \mathbb{N}} A_n^c=(\bigcup_{n\in \mathbb{N}} A_n)^c=(\mathbb{Z}^c)^c=\mathbb{Z}</math>.
1,419
עריכות