שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

88-101 חשיבה מתמטית

הוסרו 70 בתים, 21:45, 5 באוקטובר 2011
/* הקשרים הלוגיים */
* "אם מחיר החיטה עולה, אנשים אוכלים פחות לחם". אם מחיר החיטה אינו עולה, הטענה הזו נכונה באופן ריק: יתכן למשל שאנשים אוכלים פחות לחם משום שהם מעדיפים עוגות. הטענה נכונה בוודאות אם אנשים אוכלים פחות לחם - בין אם מחיר החיטה עולה ובין אם לא. כדי לבדוק את הטענה, יש לחכות שמחיר החיטה יעלה, ורק אז לבדוק האם אנשים באמת אוכלים פחות לחם.
* '''שלילת הטענה''': נניח, לשם הפשטות, שמחיר החיטה וכמות הלחם שאנשים אוכלים משתנים כל הזמן. בתנאים אלה, הפסוק "אם אנשים אוכלים יותר לחם אז מחיר החיטה יורד" שקול לגמרי לפסוק הקודם (הפסוקים נקראים "קונטרפוזיטיבייםקונטראפוזיטיביים" זה לזה; אין צורך לזכור את המונח הזהאין צורך לזכור).
* אם n אינו זוגי אז קיימים מספרים עוקבים שסכומם הוא n. הפסוק הזה הוא בעל ערך אמת, למרות שלא קיימים שני מספרים עוקבים שסכומם הוא 4; הרי עבור n=4 גם ההנחה "n אינו זוגי" אינה מתקיימת, וממילא כשלון המסקנה אינו משפיע על ערך האמת.
'''תרגיל'''. בדוק שאם ערך האמת של B הוא T, אז ערך האמת של "אם A אז B" הוא תמיד T. קבע מתי ערך האמת של "אם A אז B" הוא T, אם ידוע שערך האמת של B הוא F.
בדוק שאם ערך האמת של B הוא T, אז ערך האמת של "אם A אז B" הוא תמיד T. קבע מתי ערך האמת של "אם A אז B" הוא T, אם ידוע שערך האמת של B הוא F.
 
על טענה מהצורה "אם P אז Q" שבה ערך האמת של P הוא F, אומרים שהיא '''נכונה באופן ריק'''.
'''תרגיל'''. אמא מבטיחה לילד: אם תקבל 100 במבחן, נקנה לך כלבלב. הוא קיבל במבחן 97, ואיננו יודעים האם קיבל כלבלב או לא. האם קיימה האם את ההבטחה?
'''תרגיל'''. בניסוי ניסוי מפורסם בתורת ההחלטותבפסיכולוגיה של החשיבה עוסק בקלפים שעל כל אחד מהם שני סימנים, מציגים לנבדק משני העברים - אות ומספר. מניחים על השולחן ארבעה כרטיסים שבגבם קלפים, שצידם החשוף מראה את הסימנים A, P, 2, 3. על כל כרטיס יש אות ומספר. אלו אילו כרטיסים יש להפוך על-מנת לבדוק את הטענה "אם בצד אחד של הכרטיס יש אות ניקוד (AEIOU) אז בצידו האחר יש מספר זוגי?" רוב גדול של האנשים משיב שיש להפוך את הכרטיס הראשון והשלישי. מדוע, לדעתך? ומה התשובה הנכונה?
5. '''אם ורק אם'''.
נסכם: הפסוקים "אם A אז B", "B אם A" ו"A רק אם B" אומרים אותו הדבר.
לכן, במקום להגיד "(אם B אז A), וגם (אם A אז B)", אפשר לומר "(A אם B), ו-(A רק אם B)", ובקיצור "A אם ורק אם B". זהו הקשר הבינארי האחרון שנציג בשם: '''אם ורק אם'''. ערך האמת של "A אם ורק אם B" הוא T בדיוק כאשר ערכי האמת של A ושל B שווים.
{| border="1" align="center" style="text-align:center;"
'''תרגיל'''. * לוגיקן הלך לאכול במסעדת גורמה. הוא ניגש אל המלצר בתחילת הארוחה ואומר לו:
"תקבל טיפ, אלא אם תגיש את האוכל קר ובאיחור, או שהאוכל לא טעים ולא בררת איתי לגבי טעמווהמזגן לא פעל. למרות זאת, אם האוכל יהיה קר וטעים ויגיע באיחור, תקבל את הטיפ אם תגיש קינוח חינם".
הצרן את התנאי לקבלת טיפ, וחשב מה קרה בארוחה אם ידוע שהמלצר לא קיבל טיפ.
* O - האוכל הגיע בזמן
* K - האוכל הגיע טעים
* B - המלצר בירר לגבי טעם האוכלהמזגן פעל
* D - המלצר נתן קינוח חינם