תרגול 8 תשעז: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך Math-Wiki
(יצירת דף עם התוכן "=יחסים= הגדרה: '''המכפלה הקרטזית''' של שתי קבוצות A וB הינה אוסף כל ה'''זוגות הסדורים''' - <math>A\time...")
 
אין תקציר עריכה
שורה 6: שורה 6:
דוגמא: <math>A=\{1,2,3\}</math> ו<math>B=\{a,b\}</math> אזי מתקיים <math>A\times B =\{(1,a),(2,a),(3,a),(1,b),(2,b),(3,b)\}</math>
דוגמא: <math>A=\{1,2,3\}</math> ו<math>B=\{a,b\}</math> אזי מתקיים <math>A\times B =\{(1,a),(2,a),(3,a),(1,b),(2,b),(3,b)\}</math>


ניתן להגדיר זוגות סדורים באמצעות הגדרת הקבוצות בלבד, כפי שנראה בתרגיל הבא:


===תרגיל===
===תרגיל===
הוכח/הפרך:
הוכח שלכל קבוצות A,B,C,D מתקיים <math>(A\times B)\cap (C\times D)=(A\cap C)\times (B\cap D)</math>
 
1. <math>[(a=c)\and(b=d)]\iff \{\{a\},b\}=\{\{c\},d\}</math>
 
2. <math>[(a=c)\and(b=d)]\iff \{\{a\},\{a,b\}\}=\{\{c\},\{c,d\}\}</math>


====פתרון====
====פתרון====
 
<math>(x,y)\in (A\times B)\cap (C\times D) \iff (x,y)\in A\times B \land (x,y)\in C\times D \iff (x\in A \and y\in B) \and (x\in C\and y\in D) \iff (x\in A\and x\in C) \and (y\in B\and y\in D) \iff (x,y)\in (A\cap C)\times (B\cap D)</math>
1. הפרכה ע"י הדוגמא הנגדית <math>a=2,b=\{3\},c=3,d=\{2\}</math>
 
 
2.
 
הוכחה: הכיוון משמאל לימין הוא ברור. מימין לשמאל, נניח והקבוצות שוות אזי <math>\{a\}=\{c\}</math> או ש <math>\{a\}=\{c,d\}</math>.
 
במקרה הראשון, נובע a=c ובמקרה השני נובע a=c=d, כך או כך a=c. כעת, <math>\{a,b\}=\{c,b\}=\{c\}</math> או <math>\{c,b\}=\{c,d\}</math> ונובע משניהם ש b=d.
 
 
לכן, ניתן להגדיר זוג סדור על ידי קבוצות בלבד (באופן דומה לכך שכל המתמטיקה פחות או יותר נבנת על קבוצות בלבד).
 
 
===תרגיל===
הוכח שלכל קבוצות A,B,C מתקיים <math>A\times(B\cap C)=(A\times B)\cap(A\times C)</math>
 
====פתרון====
<math>(x,y)\in A\times(B\cap C) \iff (x\in A) \and [(y\in B)\and (y\in C)] \iff [(x\in A)\and(y\in B)] \and [(x\in A)\and(y\in C)] \iff (x,y)\in[(A\times B)\cap(A\times C)]</math>


==יחסים כתת קבוצה של הזוגות הסדורים==
==יחסים כתת קבוצה של הזוגות הסדורים==
שורה 46: שורה 22:
הערה: יחס לא חייב לייצג חוקיות מסוימת למשל גם הקבוצה <math>S=\{(1,2),(1,6),(2,0),(2,2)\}</math> היא יחס. גם <math>\emptyset</math> היא יחס. וגם <math>A\times B</math> הוא יחס.
הערה: יחס לא חייב לייצג חוקיות מסוימת למשל גם הקבוצה <math>S=\{(1,2),(1,6),(2,0),(2,2)\}</math> היא יחס. גם <math>\emptyset</math> היא יחס. וגם <math>A\times B</math> הוא יחס.


סימון: אם זוג מסוים, (a,b), נמצא בקבוצת היחס R נהוג לסמן aRb. (אם יש משמעות ליחס כמו לעיל ניתן גם לסמן פשוט <math>a\leq b</math>.
סימון: אם זוג מסוים, (a,b), נמצא בקבוצת היחס R נהוג לסמן aRb, או <math>(a,b)\in R</math>. (אם יש משמעות ליחס כמו לעיל ניתן גם לסמן פשוט <math>a\leq b</math>.




שורה 53: שורה 29:
הגדרה: בהינתן יחס <math>R\subseteq A\times B</math> '''היחס ההפוך''' <math>R^{-1}\subseteq B\times A</math> הוא היחס המוגדר ע"י היפוך הזוגות הסדורים:
הגדרה: בהינתן יחס <math>R\subseteq A\times B</math> '''היחס ההפוך''' <math>R^{-1}\subseteq B\times A</math> הוא היחס המוגדר ע"י היפוך הזוגות הסדורים:
<math>R^{-1}=\{(b,a):aRb\}</math>
<math>R^{-1}=\{(b,a):aRb\}</math>
הגדרה: תהי קבוצה A. '''יחס הזהות''' הוא <math>R\subseteq A\times A</math> כך ש: <math>I_A=R=\{(a,a):a\in A\}</math>.
הגדרה: יהיו A,B,C קבוצות, ו<math>R\subseteq A\times B, S\subseteq B\times C</math> '''היחס ההרכבה/הכפל''' הוא היחס: <math>S\circ R=\{(a,c)\in A\times C | \exists b\in B : (a,b)\in R \land (b,c)\in S\}</math>
===תרגיל===
יהיו <math>A=\{1,2\}, B=\{3,4,5\}</math>. נגדיר את היחס: <math>R=\{(1,3),(2,4)\}</math>. בדוק האם:
א. <math>R^{-1}\circ R=I_A</math>
ב. <math>R\circ R^{-1}=I_B</math>

גרסה מ־11:50, 1 בינואר 2017

יחסים

הגדרה: המכפלה הקרטזית של שתי קבוצות A וB הינה אוסף כל הזוגות הסדורים - [math]\displaystyle{ A\times B = \{(a,b)|a\in A \and b\in B\} }[/math]. ההבדל בין זוג סדור לבין קבוצה המכילה זוג איברים היא שהאיברים יכולים להיות שווים בזוג סדור, והסדר שלהם מהותי. כלומר שני האיברים הבאים שונים [math]\displaystyle{ (1,2),(2,1) }[/math] והאיבר הבא הינו זוג חוקי [math]\displaystyle{ (1,1) }[/math].

ניתן להכליל את ההגדרה לעיל לn-יה סדורה - כלומר n איברים מסודרים.

דוגמא: [math]\displaystyle{ A=\{1,2,3\} }[/math] ו[math]\displaystyle{ B=\{a,b\} }[/math] אזי מתקיים [math]\displaystyle{ A\times B =\{(1,a),(2,a),(3,a),(1,b),(2,b),(3,b)\} }[/math]


תרגיל

הוכח שלכל קבוצות A,B,C,D מתקיים [math]\displaystyle{ (A\times B)\cap (C\times D)=(A\cap C)\times (B\cap D) }[/math]

פתרון

[math]\displaystyle{ (x,y)\in (A\times B)\cap (C\times D) \iff (x,y)\in A\times B \land (x,y)\in C\times D \iff (x\in A \and y\in B) \and (x\in C\and y\in D) \iff (x\in A\and x\in C) \and (y\in B\and y\in D) \iff (x,y)\in (A\cap C)\times (B\cap D) }[/math]

יחסים כתת קבוצה של הזוגות הסדורים

הגדרה: יהיו A,B קבוצות, [math]\displaystyle{ R\subseteq A\times B }[/math] אזי R יקרא יחס (בין A ל -B). הרעיון שעומד בבסיסו של יחס הוא האפשרות "להשוות" בין איברי A ל B דוגמא: [math]\displaystyle{ A=\{1,2,3\},B=\{0,2,6\} }[/math] ונביט בתת הקבוצה [math]\displaystyle{ R\subseteq A\times B }[/math] הבאה: [math]\displaystyle{ R=\{(1,2),(1,6),(2,2),(2,6),(3,6)\} }[/math]. מה מיוחד בזוגות אלה?

זוגות אלה הינן כל זוגות האיברים (a,b) כך ש [math]\displaystyle{ a\leq b }[/math]. (כלומר הגדרנו את היחס המייצג "קטן שווה")

הערה: יחס לא חייב לייצג חוקיות מסוימת למשל גם הקבוצה [math]\displaystyle{ S=\{(1,2),(1,6),(2,0),(2,2)\} }[/math] היא יחס. גם [math]\displaystyle{ \emptyset }[/math] היא יחס. וגם [math]\displaystyle{ A\times B }[/math] הוא יחס.

סימון: אם זוג מסוים, (a,b), נמצא בקבוצת היחס R נהוג לסמן aRb, או [math]\displaystyle{ (a,b)\in R }[/math]. (אם יש משמעות ליחס כמו לעיל ניתן גם לסמן פשוט [math]\displaystyle{ a\leq b }[/math].


דוגמא: נביט בקבוצת האנשים A. נגדיר את יחס "בן של" על ידי קבוצת הזוגות הסדורים [math]\displaystyle{ R\subseteq A\times A }[/math] כך ש [math]\displaystyle{ (x,y)\in R }[/math] אם"ם x הוא בן של y. שימו לב שיש משמעות לכיוון היחס, שכן יש הבדל בין העובדה שאני הבן של מישהו לבין העובדה שהוא הבן שלי.

הגדרה: בהינתן יחס [math]\displaystyle{ R\subseteq A\times B }[/math] היחס ההפוך [math]\displaystyle{ R^{-1}\subseteq B\times A }[/math] הוא היחס המוגדר ע"י היפוך הזוגות הסדורים: [math]\displaystyle{ R^{-1}=\{(b,a):aRb\} }[/math]

הגדרה: תהי קבוצה A. יחס הזהות הוא [math]\displaystyle{ R\subseteq A\times A }[/math] כך ש: [math]\displaystyle{ I_A=R=\{(a,a):a\in A\} }[/math].

הגדרה: יהיו A,B,C קבוצות, ו[math]\displaystyle{ R\subseteq A\times B, S\subseteq B\times C }[/math] היחס ההרכבה/הכפל הוא היחס: [math]\displaystyle{ S\circ R=\{(a,c)\in A\times C | \exists b\in B : (a,b)\in R \land (b,c)\in S\} }[/math]

תרגיל

יהיו [math]\displaystyle{ A=\{1,2\}, B=\{3,4,5\} }[/math]. נגדיר את היחס: [math]\displaystyle{ R=\{(1,3),(2,4)\} }[/math]. בדוק האם:

א. [math]\displaystyle{ R^{-1}\circ R=I_A }[/math]

ב. [math]\displaystyle{ R\circ R^{-1}=I_B }[/math]