בין הרמבם לריה"ל - הרצאה 7
הגרים - עמוד 8
ההבדל בין יהודי וגר הוא שיהודי יכול להגיע לדרגה של נביא (אזרח) ואילו הדר יכול רק חכם ו/או חסיד.
הוא מזכיר את בלעם שהיה נביא ברצות אלוהים, וזה חריג לתת לו נבואה. אך ורק יהודי יכול להגיע לדרגה גבוהה של התקשרות עם האל.
אח"כ דיבר על הדרך להתחברות לעם ישראל ודרכים אחרות כמו הצטרפות לאיסלם שנכנסים עלח ידי משפא אחד.
ההבדל ביננו לאחרים זה שהם טובלים במים ואנחנו בבשרץ היהודי זה ההקרבה הגדולה ביותר - יותר מטבילה ואמירה מילולית. באיסלם המאמין צריך להגיד משפט כלשהו והוא הופך למושלמי.
לגבי ברית המילה, מטרתה ללגבור על התרווה שהיא מרסנת וישתמש בה כראוי אולי יהיה זרע מצליח - תורם להשבחה. אולי ישצליח לקיבול העניין האלוהי.
אצל הריהל ההבדל בין הגר ליהודי הוא יותר משמעותי, מדובר בהעתק ומקור של מכשיר כלשהו. לפי הרמבם לעומת זאת, מדובר ב"תוכנה" זהה לשתיהם, ההבדל הוא רק בתורה ובמצוות.
גם נוכרי יכול להיות נביא לפי הרמבם.
לריהל יש קושי בגישה הגזענית והוא לא מזדהה רק עם החבר אלא גם עם מלך כוזר שאינו יהודי ובסוף הספר מציג עמדה לא גזענית כסמכתא שלו למדרגות שבהם בתחתית הוא הדומם, צומח, חיב, אדם, ואז אדם בעל הענין האלוקי היהודי.
הכי נמוך שבחיות הכי גבוה מהדומם, ולכן אדם בעל העניין האלוקי שחוטא עדיין מלא שאר בני האדם, שאין להם את תורת ישראל - הגויים.
אדם שנולד יכול לבחור אם להיות אדם שכל היום נהנה מתענוגים גשמיים או אחד שלומד וגדל בתבונה?
שאלה בסיסית היא מה עדיף, טיפש ומעונג או חכם ומיוסר?
יהודים ונוכרים הם בעלי תוכנה וחומרה שונה, ולכן הצרכים והרצונות הבסיסיים של יהודים שונים מאלו של גויים. ההבדל העקרוני בא לידי ביטוי בכך שיהודים יכולים להגיע לנבואה בזמן שגויים לא.
הספר נקרא ספר ההגנה על היהדות המושפלת והבזויה, ז"א שיש צורך לעשות מעשה שכזה. היה גם עניין להתמודד עם השאלה של נוצרים כשיהודים חדשים, ולא כדת שונה. בזה הריהל ניסה להילחם.