שינויים

עקרונות תקשורת רדיו

נוספו 7 בתים, 14:54, 22 באוקטובר 2014
/* מערכת הניסוי */
==מערכת הניסוי==
מערכת הניסוי היא למעשה מקלט רדיו המכיל מעגל קליטה המתבסס על תופעת התהודה. מעגל תהודה מגיב בצורה חזקה לאות חשמלי הנמצא בתדירות העצמית של המעגל הנקראת תדירות התהודה. במעגל <math>RLC</math> תדר התהודה של המעגל, <math>\omega_0</math> , נקבע לפי נוסחת תומסון <math>\omega_0={1⁄sqrt1 \over \sqrt{(LC)}}</math>, כאשר <math>L</math> הוא השראות המעגל ו-<math>C</math> הוא הקיבול. ברירה התחנה הרצויה נעשה כאשר תדר התחנה מתאים לתדר התהודה של מעגל הקליטה, כך שהאות המשודר מוגבר ביחס לשאר התחנות.
במעגל ישנו סליל עם ליבת ברזל המשמש כאנטנה, וורקטור (varactor) דיודה מוליכה-למחצה, שקיבולה תלוי במתח הנופל עליה, ראו איור 3. כוונון התדירות העצמית של מעגל האנטנה מבוצע באמצעות שינוי גודל המתח הישר הנופל על הוורקטור, ובכך שינוי בקיבול במעגל. את המתח על הוורקטור, לאחר הגברה דרך סקופ, מודדים באמצעות ממיר AC/DC וחיישן מתח (Voltage sensor).
בעזרת מעגל הקליטה ניתן לצפות על מסך האוסצילוסקופ באותות של תחנות שונות המשדרות גלי רדיו. כניסת ה- Ch1 של הסקופ מחוברת במקביל למעגל הקליטה (איור 3). על המסך יראה מתח בתדר גבוה המאופנן בהתאם לאותות הקוליים המשודרים. על האות מבצעים דמודולציה והגברה, ומעבירים אותו לרמקול. תהליך הדמודולציה נעשה על ידי העברת האות המאופנן דרך דיודה כך שיעבור אות בכיוון אחד בלבד ולאחריו מעגל RC הממצע את האות, בצורה כזו ניתן לקבל את המעטפת שיצרה את האיפנון.
אחרי המתח בתדירות נמוכה שמתקבל לאחר דמודולציה ניתן לעקוב על מסך הסקופ (בכניסה Ch2 של הסקופ) בו זמנית עם האות בתדר גבוה (בכניסה Ch1 של הסקופ).
הגלים האלקטרומגנטיים הנקלטים באנטנה הינם גלים רוחביים כלומר וקטורי השדה המגנטי והחשמלי מאונכים לכיוון התפשטות הגל, לכן השטף הנכנס דרך האנטנה תלוי בכיוונה של האנטנה ביחס לכיוונה של התחנה המשדרת. האות באנטנת הקליטה מקסימלי כאשר צירה מאונך לכיוון לתחנה המשדרת, וניתן לבחון את השינויים בעצמת האות על ידי סיבובה סביב הציר האנכי.
405
עריכות