שינויים

תקציר תורת המספרים, סמסטר א תשע״ג

נוספו 2 בתים, 16:32, 23 בינואר 2013
/* פתרון משוואות דיופנטיות */
* יהי <math>f</math> פולינום בשני משתנים עם מקדמים רציונלים (כלומר <math>f\in\mathbb Q[x,y]</math>) שאינה פריקה (כלומר אין <math>g,h\in\mathbb C[x,y]</math> לא קבועות כך ש־<math>f=g\cdot h</math>). העקומה <math>C_f:=\{(x,y)\in\mathbb R^2:\ f(x,y)=0\}</math> תקרא רציונלית אם קיימת לה פרמטריזציה <math>\gamma(t)=(x(t),y(t))</math> (למעט, אולי, בכמה נקודות מבודדות) כאשר <math>x,y</math> הם חלוקות של פולינומים במשתנה אחד עם מקדמים רציונלים.
* נניח ש־<math>f</math> לא פריקה ו־<math>\deg(f)=2</math>. אם ל־<math>f(x,y)=0</math> יש פתרון ב־<math>\mathbb Q^2</math> אז <math>C_f</math> רציונלית.
* '''משפט לג׳נדר:''' נרצה לדעת אם ל־<math>ax^2+by^2=c</math> יש פתרון רציונלי כאשר <math>a,b,c\in\mathbb Q</math>. ניתן להניח בה״כ ש־<math>a,b,c</math> שלמים, זרים בזוגות וחופשיים מריבועים. קיים םתרון פתרון רציונלי אם״ם <math>-ab</math> ש״ר מודולו <math>c</math>, <math>ac</math> ש״ר מודולו <math>b</math> ו־<math>bc</math> ש״ר מודולו <math>a</math>.
===== משוואות פל =====
* לכל משוואת פל קיים פתרון לא טריוויאלי.
* יהי <math>x_0+\sqrt m y_0</math> הפתרון החיובי המינימלי (נקרא "הפתרון הפונדמנטלי"), כלומר <math>x_0,y_0>0</math> כך ש־<math>x_0</math> הוא ה־<math>x</math> המינימלי הגדול מ־1 שקיים לו <math>y</math> הפותר את המשוואה. אזי כל הפתרונות הם <math>\pm\left(x_0+\sqrt my_0\right)^n</math> עבור <math>n\in\mathbb N</math>.
:* {{הערה|הערה:}} בהנתן בהינתן הפתרון המינימלי נוח לחשב את שאר הפתרונות עם הנוסחה <math>\left(x_0+\sqrt my_0\right)\left(x+\sqrt my\right)=(x_0x+my_0y)+\sqrt m(y_0x+x_0y)</math>.
==== משוואות פולינומיאליות ====