שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תקציר תורת המספרים, סמסטר א תשע״ג

נוספו 46 בתים, 17:23, 28 באוגוסט 2013
* אם <math>a,b</math> זרים ו־<math>a\mid bc</math> אזי <math>a\mid c</math>.
* אם <math>\forall i:\ k_i,m_i\in\mathbb N</math> וה־<math>p_i</math> שונים זה מזה אזי <math>\left(\prod_i p_i^{k_i},\prod_i p_i^{m_i}\right)=\prod_i p_i^{\min\{k_i,m_i\}}</math>.
* <math>m</math> יקרא חופשי מראשוניים מריבועים אם <math>\nexists p\in\mathcal P:\ p^2\mid m</math>.
* '''אלגוריתם אוקלידס:''' נניח <math>b\ne0</math> ונרצה לחשב <math>(a,b)</math> כאשר <math>a>b</math>. אם <math>r</math> שארית החלוקה של <math>a</math> ב־<math>b</math> אזי <math>(a,b)=(b,r)</math>. נמשיך כך עד שנקבל <math>(x,0)=x</math>. ניתן להעזר באלגוריתם גם כדי לפתור את <math>ax+by=(a,b)</math>: נסמן <math>r_{-1}=a, r_0=b</math> ולכן בתהליך החישוב של <math>(a,b)</math> עם האלגוריתם נקבל <math>\forall0\le i\le k:\ r_{i-1}=r_iq_{i+1}+r_{i+1}</math> כאשר <math>r_{k+1}=(a,b)</math>. לפיכך:{{left|<math>\begin{align}r_{k+1}&=r_{k-1}-r_kq_{k+1}\\&=r_{k-1}-(r_{k-2}-r_{k-1}q_k)q_{k+1}\\&=r_{k-1}(1+q_kq_{k+1})-r_{k-2}q_{k+1}\\&=\dots\\&=r_0y-r_{-1}(-x)\\&=ax+by\end{align}</math>}}
* נאמר ש־<math>a,b</math> חופפים מודולו <math>m>1</math> (ונסמן <math>a\equiv b\pmod m</math>) אם <math>m\mid a-b</math>. <math>\equiv</math> מגדיר יחס שקילות כאשר <math>\bar a=[a]=a+m\mathbb Z</math> מחלקת השקילות של <math>a</math> ו־<math>\mathbb Z_m</math> קבוצת מחלקות השקילות.
* '''משפט אוילר:''' אם <math>(a,m)=1</math> אז <math>a^{\varphi(m)}\equiv1\pmod m</math>. ''משפט פרמה'' הוא מקרה פרטי כאשר <math>m</math> ראשוני.
* '''משפט וילסון:''' <math>(p-1)!\equiv-1\pmod p</math>.
* '''מבחן הראשוניות של Salovay Solovay & Strassen:''' <math>m</math> ראשוני אם״ם <math>m=2</math> או <math>\forall x\in[1,m-1]\cap\mathbb Z:\ (x,m)1=1\ \and\ x^\frac{m-1}2\equiv\left(\frac xm\right)\pmod m</math>.
:* אם <math>m</math> פריק אז <math>x</math> שלא מקיים את התנאי הנ״ל נקרא עד לפריקות של <math>m</math>.
:* אם <math>m</math> פריק אז לפחות חצי מהמספרים <math>1,2,\dots,m-1</math> הם עדים לפריקות.
* מגדירים <math>N_f(m)=|\{x\in\mathbb Z_m:\ f(x)\equiv0\pmod m\}|</math>. זו פונקציה כפלית אריתמטית.
* '''שיטת הנזל:''' יהי <math>x_0</math> פתרון של <math>f(x)\equiv0\pmod{p^e}</math> כאשר <math>e\in\mathbb N^+</math> ונרצה לפתור <math>f(x)\equiv0\pmod{p^{e+1}}</math>. נחלק למקרים לפי הנגזרת בנקודה זו:
:* <math>f'(x_0)\equiv0\pmod p</math>: הפתרונות היחידים (מודולו לכל <math>0\le k\le p^{e+-1}</math>) למשוואה הם המספרים <math>x_0+kp^e</math> עבור (מודולו <math>0p^{e+1}</math>) הם הפתרונות למשוואה אם״ם <math>f(x_0)\le kequiv0\le pmod{p-^{e+1}}</math>.
:* <math>f'(x_0)\not\equiv0\pmod p</math>: לכן <math>\left(f'(x_0)\right)^{-1}\pmod p</math> קיים ו־<math>x_0+kp^e</math> עבור <math>k:\equiv-\left(f'(x_0)\right)^{-1}\frac{f(x_0)}{p^e}\pmod p</math> הוא הפתרון היחיד.
* '''משפט בסונט:''' אם <math>x_0</math> שורש של <math>f(x)\equiv0\pmod m</math> אז קיימת <math>g\in\mathbb Z_m[x]</math> כך ש־<math>f(x)=(x-x_0)g(x)</math> ו־<math>\deg(g)<\deg(f)</math>.