שינויים

תרגול 2 תשעז

נוספו 515 בתים, 16:50, 19 במרץ 2019
/* תרגיל */
===פרדיקטים===
בלוגיקה מתמטית, '''פרדיקט''' הוא פונקציה המקבלת משתנה או כמה משתנים, ומחזירה ערך אמת (T או F). זוהי הכללה של האטומים שפגשנו בתרגול הקודם, שאינם אלא פרידקטים פרדיקטים ללא משתנים. לדוגמה ניתן להגדיר את הפרדיקט <math>S(x)</math> להיות "<math>x</math> הינו סטודנט באוניברסיטה".
גם אטומים וגם פרדיקטים יכולים להיות אמיתיים (מסמנים 1 או T) או שקריים (מסמנים 0 או F). המינוח המקובל הוא שאטום/פרדיקט הוא בעל '''ערך אמת''' T (במידה שהוא נכון) או בעל '''ערך אמת''' F (במידה שאינו נכון).
====תרגיל====
כתבו פסוק השקול לפסוק הבא ללא שימוש בקשר השלילה.הוכיחו או הפריכו:
<math>\lnot (\forall a\in \mathbb{ZN} \exists b\in \mathbb{N} (a|b\rightarrow (a<\leq b\land a+b<a\neq 0cdot b)))</math>
פיתרון: ראשית נראה מה הטענה בעצם אומרת:
<math>\exists a\in \mathbb{ZN} \forall b\in \mathbb{N} (a|b \land (a\geq >b \lor a+b=0\geq a\cdot b))</math>
שימו לב שנעזרו בשקילות <math>\ (A\rightarrow B) \equiv ((\neg A) \lor B)</math> ובחוקי דה-מורגן. כעת נשים לב שאם <math>a|b</math> אז <math>a\leq b</math> ולכן כדי שזה יהיה נכון צריך שיתקיים <math>a+b\geq a\cdot b</math> וזה אכן קורה עבור <math>a=1</math>.
====תרגיל====
א. הפרכה. ניקח את <math>P(n)</math> להיות <math>1</math> על הזוגיים ו-<math>0</math> על אי-זוגיים, ו-<math>Q(n)</math> להפך. אכן כל מספר טבעי הוא זוגי או אי-זוגי, אך זה לא נכון שכל מספר הוא זוגי או שכל מספר הוא אי-זוגי.
ב. הוכחה: יהי <math>n</math> . אם מתקיים <math>P(n)</math> אז בפרט מתקיים <math>P(n) \lor Q(n)</math> כדרוש. אחרת, לפי הנתון השקילות <math>a\lor b \equiv \lnot a \rightarrow b</math>, מתקיים שלכל מס' טבעי, ובפרט עבור <math>n</math>, מתקיים <math>Q(n)</math>, ולכן מתקיים <math>P(n) \lor Q(n)</math> כדרוש.
====תרגיל====
187
עריכות