משפט בולצאנו-ויירשטראס

מתוך Math-Wiki
גרסה מ־06:54, 19 ביוני 2017 מאת יהודה שמחה (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

משפט בולצאנו-ויירשטראס לסדרות

לכל סדרה חסומה יש תת-סדרה מתכנסת

הוכחה

ראשית, נזכר בלמה של קנטור. יהי [math]\displaystyle{ \{I_n\} }[/math] אוסף של קטעים סגורים [math]\displaystyle{ I_n=[a_n,b_n] }[/math] כך שכל אחד מוכל בקודמו (כלומר [math]\displaystyle{ a_n }[/math] מונוטונית לא-יורדת, ו- [math]\displaystyle{ b_n }[/math] מונוטונית לא-עולה). עוד נניח כי אורך הקטעים שואף ל- [math]\displaystyle{ 0 }[/math] , כלומר [math]\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\Big[b_n-a_n\Big]=0 }[/math] .

אזי קיימת נקודה יחידה השייכת לכל הקטעים. (מתקיים באופן טבעי שנקודה זו שווה לגבול הסדרות [math]\displaystyle{ a_n,b_n }[/math])


נביט כעת בסדרה חסומה [math]\displaystyle{ -M\le a_n\le M }[/math] (זכרו, הסדרה לא חייבת להיות בכל הקטע הזה, רק לא לצאת ממנו). כיון שבסדרה ישנם אינסוף אברים, הקטע [math]\displaystyle{ I_1:=[-M,M] }[/math] מכיל אינסוף אברים מהסדרה.

נביט כעת בשני חצאי הקטע [math]\displaystyle{ [-M,0],[0,M] }[/math] . בהכרח אחד מהם לפחות מכיל אינסוף אברים מהסדרה (וזה עיקר הרעיון של ההוכחה). נסמן את חצי הקטע הזה [math]\displaystyle{ I_2 }[/math] . נחצה את הקטע הזה לשניים, ונבחר חצי שמכיל אינסוף אברים.

אם כך, קיבלנו סדרה של קטעים [math]\displaystyle{ I_1\supseteq I_2\supseteq\cdots }[/math] המקיימת את התכונות הבאות:

  • כל קטע מכיל אינסוף אברים מהסדרה [math]\displaystyle{ a_n }[/math]
  • כל קטע מוכל בקודמו
  • אורך כל קטע הוא חצי קודמו. כיון שאורך הקטע הראשון הנו [math]\displaystyle{ 2M }[/math] אורך הקטע [math]\displaystyle{ I_n }[/math] שווה [math]\displaystyle{ \dfrac{M}{2^{n-2}} }[/math] . ברור שאורך הקטעים שואף ל-0


לפי הלמה של קנטור, מתקיים כי יש נקודה המוכל בכל הקטעים הללו, נקרא לה [math]\displaystyle{ L }[/math] . נוכיח כי [math]\displaystyle{ L }[/math] הנה גבול חלקי של [math]\displaystyle{ a_n }[/math] ובכך נסיים את ההוכחה (שכן ההגדרה של גבול חלקי הנו קיום תת-סדרה השואפת אליו).


  • יהי [math]\displaystyle{ \varepsilon\gt 0 }[/math] . רוצים להוכיח כי בסביבת [math]\displaystyle{ \varepsilon }[/math] של [math]\displaystyle{ L }[/math] ישנם אינסוף אברים מהסדרה.
  • כיון שאורך הקטעים שבנינו שואפים ל-0, יש קטע שאורכו קטן מ- [math]\displaystyle{ \dfrac{\varepsilon}{2} }[/math] .
  • לפי ההגדרה של [math]\displaystyle{ L }[/math] מהלמה של קנטור, [math]\displaystyle{ L }[/math] מוכל בכל הקטעים שבנינו ובפרט בקטע הקטן הזה.
  • לכן בודאי הקטע הקטן מוכל בסביבת [math]\displaystyle{ \varepsilon }[/math] של [math]\displaystyle{ L }[/math] .
  • אבל אחת התכונות של הקטעים שבנינו היא שהם מכילים אינסוף אברים מהסדרה ולכן קיימים אינסוף אברים מהסדרה בסביבת [math]\displaystyle{ \varepsilon }[/math] של [math]\displaystyle{ L }[/math] .

[math]\displaystyle{ \blacksquare }[/math]