שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אינפי 1/סדרות מונוטוניות ומעבר גבול

נוספו 3,453 בתים, 21:29, 15 בנובמבר 2014
יצירת דף עם התוכן "<latex2pdf> <tex>קוד:ראש</tex> \section{סדרות מונוטוניות} \begin{definition} אומרים שסדרה $\{x_n\}_{n=1}^\infty $ "עולה מו..."
<latex2pdf>
<tex>קוד:ראש</tex>

\section{סדרות מונוטוניות}
\begin{definition}
אומרים שסדרה $\{x_n\}_{n=1}^\infty $ "עולה מונוטונית" אם $\forall n : x_n\leq x_{n+1} $, במקרה כזה יש כאלה שמסמנים $x_n \nearrow$.\\
באופן דומה "יורדת מונוטונית" תהיה סדרה בה $\forall n : x_n\geq x_{n+1} $ ובמקרה כזה יש כאלה שמסמנים $x_n \searrow $
\end{definition}

\begin{thm}
תהי סדרה $\{x_n\}_{n=1}^\infty $ כך ש- $\sup x_n = M , \inf x_n = m$. אם $x_n \nearrow$ אז הסדרה מתכנסת ל- $M$ ואם $x_n \searrow$ אז הסדרה מתכנסת ל- $m$.
\end{thm}

\begin{proof}
נוכיח עבור סדרה מונוטונית עולה, ועבור מונוטונית יורדת ההוכחה אנלוגית. אם $M\in\mathbb{R}$ אז יהי $\epsilon>0 $ לפי תכונה של סופרימום,
$\exists n_0 : x_{n_0}>M-\epsilon$
וכיוון שזו סדרה מונוטונית עולה,
$$\forall n>n_0 : M-\epsilon<x_{n_0}\leq x_n\leq M<M+\epsilon $$
ואז $x_n\to M$.\\
אם $M=\infty$ אז יהי $E\in\mathbb{R}$. מההגדרה של חסם עליון אינסופי, $\exists n_0 : x_{n_0}>E $ וכיוון שזו סדרה מונוטונית עולה, $\forall n>n_0 : E<x_{n_0}\leq x_n$ ואז $x_n\to \infty=M$.

\end{proof}


\section{מעבר גבול}
תהי הסדרה $\{x_n\}_{n=1}^{\infty} $ שאיבריה נראים ככה: $x_1,x_2,x_3,\cdots $ ונניח ש- $\lim_{n\to \infty} x_n =L $ . נסתכל על הסדרה $x_{n+1} $ שאיבריה הם $x_2,x_3,x_4,\cdots $ , ונראה ש- $\lim_{n\to\infty} x_{n+1}=L$ גם כן. זאת משום שעבור $\epsilon>0$ ידוע ש- $\exists_{n_0}\forall_{n>n_0} : |x_n-L|<\epsilon $ וכיוון שזה לכל $n>n_0 $ אז במצב כזה גם $n+1 $ (שהוא גדול מ- $n$ שגדול מ- $n_0 $ ) מקיים את הטענה ש- $ |x_{n+1}-L|<\epsilon $ .
$\\$
העקרון הזה הוא ליבו של טריק נחמד שעוזר לחשב במקרים רבים גבולות של סדרות הנתונות בצורה רקורסיבית. השיטה היא כזאת: אם נתון ש- $x_{n+1}=f(x_n)$ אז גם $\lim_{n\to \infty} x_{n+1} = \lim_{n\to \infty} f(x_n) $ אבל $\lim_{n\to\infty} x_{n+1} = L $ ובאגף ימין אפשר גם להשתמש באריתמטיקה של גבולות כדי להציב $L$ במקומות המתאימים, וכך מגיעים למשוואה. צריך לשים לב שכל זה בא בהנחה שהסדרה $x_n$
מתכנסת, ואת זה יש להוכיח!
\begin{example}
מהו הגבול של הסדרה $x_1=\sqrt{2},x_2=\sqrt{2+\sqrt{2}},\cdots,x_{n+1}=\sqrt{2+x_n} $ ?

פתרון: נניח שהסדרה מתכנסת, ולכן $\lim_{n\to \infty} x_{n+1}=\lim_{n\to \infty} \sqrt{2+x} $ . מכאן

$$\lim_{n\to \infty} x_{n+1}^2 = \lim_{n\to \infty} 2+x_n $$
נציב $\lim_{n\to \infty} x_n=L $ ואז
$$L^2=2+L$$
$$L^2-L-2=(L-2)(L+1)=0 $$
$$L=-1,2 $$
מצאנו שבמקרה שהסדרה מתכנסת, יש רק מועמד אחד שיכול להיות הגבול ( $-1$ נפסל משום שכל איברי הסדרה חיוביים ולכן לא יכולים להתכנס למספר שלילי). אם נצליח להוכיח שהסדרה מתכנסת, הגבול שלה הוא 2. נוכיח שהיא מונוטונית עולה וחסומה ע"י 2:

\end{example}

<tex>קוד:זנב</tex>
</latex2pdf>
7
עריכות