שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דן פישגולד - סיכומים באזרחות

נוספו 86 בתים, 09:52, 7 בספטמבר 2011
/* זכויות האדם הטבעיות */
אלו הן זכויות המוענקות לאדם מרגע לידתו. הזכויות הטבעיות לא ניתנו על ידי המדינה ולכן המדינה לא רשאית לנטול זכויות אלו, פרט למקרים בהם האדם פוגע בזכויותיו של האדם האחר. הזכויות הטבעיות הן:
*===הזכות לחיים ובטחון ===
זוהי הזכות הבסיסית ביותר. ללא הזכות לחיים ובטחון אין טעם בזכויות נוספות. זכותו של אדם לחיות מבלי לחשוש מפגיעה גופנית או נפשית המסכנת את חיו או פוגעת בשלמות גופו. חובת המדינה לספק לאדם הגנה על מנת שיוכל לממש זכות זו.
*===הזכות לקניין===
רכושו של האדם שייך לו, זכותו לשמור על רכושו ללא חשש שילקח ממנו. בעלות על הרכוש מדגישה את היותו של האדם חופשי.
ישנם שני סוגי קניינים:
**קניין חומרי, כמו קרקע, בתים, כספים**קניין רוחני כלומר זכויות יוצרים, פטנטים.
זכותו של האדם להשתמש ברכושו כרצונו.
'''קניין הוא כל דבר בעל ערך כלכלי.'''
*===הזכות לשוויון===
כל בני האדם שווים בערכם ובזכויותיהם. המדינה והחברה צריכה להתייחס בצורה שווה לכל בני האדם.
שוויון משמעו:
**שוויון בפני החוק**שוויון פוליטי**שוויון הזדמנויות כלכלי וחברתי
ישנם מצבים שבהם יש התייחסות שונה ומוצדקת או רלוונטית שבהם נוהגים במדיניות שונה, כדוגמת מדיניות של הבחנה ומדיניות של העדפה מתקנת.
זוהי אפליה לטובה של קבוצת אנשים שקופחה בעבר חברתית וכלכלית. קבוצה זו חייבת להיות מוגבלת בזמן. מדיניות ההעדפה המתקנת באה במטרה להביא לצמצום פערים בחברה, לתת שוויון הזדמנויות לקבוצות ובעיקר חשוב לציין שעל מנת שננהג במדיניות של העדפה מתקנת הסיבה חייבת להיות מוצדקת ביותר.
*===הזכות להליך הוגן===
זכותו של כל אדם שלא יפגעו זכויותיו מעבר לנדרש לצורך חקירה ומשפט. מטרת הזכות להגן על זכויותיו של האדם מפני כוח השלטון.
על מנת להבטיח את קיומו של ההליך ההוגן ננקטים אמצעים שונים כגון:
**אין לערוך חיפוש בביתו של אדם ללא צו מבית משפט **אין לעצור אדם מעל 24 שעות מבלי הבאתו בפני שופט להארכת מעצר**אין להעניש אדם ללא משפט (אדם נחשב חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו)**זכותו של אדם לדעת במה הוא נאשם (כתב אישום וראיות עליהם הוא מתבסס)**זכותו של אדם לקבל הגנה משפטית, כלומר ייצוג משפטי על ידי עורך דין (אם אין לאדם אפשרות המדינה מממנת עורך דין)**זכותו של אדם למשפט פומבי, כלומר שהמשפט יהיה פתוח לציבור (בדלתיים פתוחות)**זכותו של אדם לערער על פסיקת בית המשפט**זכותו של אדם שהמשפט יתנהל בפני שופטים עצמאיים ונייטרליים
*===הזכות לכבוד===
זכותו של אדם לדרוש שלא יפגעו לא בדימויו ולא בבטחונו. בנוסף, אין להעליב אדם לא פיזית ולא מילולית.
מתוך הזכות לכבוד נגזרות שתי זכויות:
**הזכות לפרטיות - זכותו של אדם שלא יחדרו לתחומו הפרטי ללא חשיפה, ללא התערבות או חשיפה לחיו. זכותו של אדם שלא יגעו בגופו, בחפציו, או לפרסם פרטים אודותיו ללא רשותו.**הזכות לשם טוב - אין להכפיש או לפרסם מידע שקרי על אדם שנושא תפקיד ציבורי. אין לפרסם מידע שיש בו כדי לפגוע בשמו או בדימויו הציבורי של כל פרט ללא סיבה.
*===הזכות לחירות===
האדם מטבעו שואף לחירות, כלומר האדם הוא יצור תבוני, אוטונומי, אחראי על גופו ועל חיו. זכותו של אדם בחופש פעולה לעשות ולנהוג כראות עיניו. אבל החירות בחברה האנושית אינה מוחלטת. היא אפשרית כל עוד אין אדם פוגע בחירותו של האדם האחר או בערכים היסודיים של החברה או המדינה.
מהזכות לחירות נגזרות חירויות רבות:
**====חופש המחשבה והדעה====
זכותו של האדם לחשוב ולגבש לעצמו דעה בכל נושא ועניין. חירות המחשבה והדעה היא זכות מוחלטת ומצביעה כל היותו של האדם יצוג תבוני, אוטונומי וביקורתי.
**====חופש המצפון====
זכותו של האדם לאמץ לעצמו ערכים מוסריים ולנהוג על פיהם. זכותו של האדם לסרב לבצע פעולה שנוגדת את מצפונו.
**====חופש ההתאגדות====
הזכות להתאגד בקבוצות במטרה לקדם אינטרסים כגון חברתיים, פוליטיים, כלכליים, דתיים, לאומיים (ככלל הדמוקרטיה לא מונעת או מגבילה התאגדות למעט התאגדות שפוגעת ביסודות הדמוקרטיה).
**====חופש דת====
זכותו של אדם להאמין ולקיים את מנהגי הדת וטקסי הפולחן
**====חופש מדת====
זכותו של אדם לבחור בדרך של אי אמונה מבלי שיכפו על הפרט קיום מצוות
**====חופש התנועה====
הזכות לתנועה חופשית בתחומי המדינה. מותר לאדם לצאת מתוך המדינה אל מחוץ למדינה מבלי שיגבילו אותו. מותר לאדם לנוע ממקום למקום.
**====חופש העיסוק====
זכותו של אדם לבחור ולעסוק בכל מקצוע או מקום עבודה שירצה במקום ובדרך המתאימים לו לשם הבטחת צורכי פרנסה והגשמה עצמית וחשוב לציין - ישנם מקצועות רבים שמחובתנו האדם להציג תעודות אחרת זה מסכן את הציבור וישנם מקצועות המסכנים את הציבור ולא מאשרים לעסוק בהם.
**====חופש העיתונות====
אחת הדרכים החשובות למימוש חופש הביטוי, חירות המידע, זכות הציבור לדעת היא עיתונות חופשית, כלומר העיתונות היא עצמאית, היא אינה תלויה בשלטון ולכן היא גם אמצעי בלתי פורמלי להגביל את השלטון.
**====חופש ההפגנה====
אחת הדרכים על מנת לממש את חופש הביטוי, זכות הציבור לדעת, חופש ההתאגדות היא האפשרות לצאת בהפגנה המביעה תמיכה או התנגדות לדבר מסויים (ההפגנה חייבת להיות מגובה באישור משטרתי).
**====חופש הביטוי====
זכותו של אדם לבטא כל דעה רגש אמונה העדפה בכל דרך. כגון אמצעי תקשורת כתובה ואלקטרונית, אמנות כמו ספרים וציורים, הפגנות, תקשורת בין אישית, צורת לבוש
**====זכות הציבור לדעת====
זכותו של האדם לדעת מה עושים נציגיו בשלטון על מנת שיוכל כריבון כבעל כח לפקח ולבקר את מעשיהם
**====חירות המידע====
זכותו של כל אדם להיות חשוף לכל מידע שיאפשר לו לגבש עמדה, דעה בכל עניין ודבר. זכותו של כל פרט, כחלק מהעם לקבל מידע על הנעשה במדינה וכן על עניינים שמשפיעים על חיו ואיכותם.
47
עריכות