שינויים

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
[[88-132 אינפי 1 סמסטר א' תשעב/מערך תרגול|חזרה לרשימת הנושאים]]
=חסמים=
'''הגדרה:''' תהי U סדורה ותהי תת -קבוצה <math>A\subseteq U</math>, אזי:*<math>M\in U</math> נקרא '''חסם מלעיל''' של A אם <math>\forall a\in A:a\leq le M</math>*<math>m\in U</math> נקרא '''חסם מלרע''' של A אם <math>\forall a\in A:a\geq ge m</math>
*חסם מלעיל של A נקרא '''מקסימום''' אם הוא שייך לקבוצה A
*חסם מלרע של A נקרא '''מינימום''' אם הוא שייך לקבוצה A
שימו לב לשלילות הבאות:
*M אינו חסם מלעיל אם"ם קיים איבר אבר <math>a>M</math>*m אינו חסם מלרע אם"ם קיים איבר אבר <math>a<m</math>
*M אינו חסם עליון אם"ם הוא אינו חסם מלעיל או שקיים חסם מלעיל הקטן ממש ממנו.
*m אינו חסם תחתון אם"ם הוא אינו חסם מלרע או שקיים חסם מלרע הגדול ממש ממנו.
'''אקסיומת השלימות של המספרים הממשיים''' - לכל <math>A\subseteq\mathbb{R}</math> חסומה מלעיל (מלרע) קיים חסם עליון (תחתון).
ניתן לראות ששדה הרציונאליים אינו שלם. נגדיר קבוצה של כל המספרים הרציונאליים אשר בריבוע קטנים משתים (כלומר המספרים שקטנים משורש שתים). לכל חסם מלעיל של הקבוצה, יש חסם מלעיל הקרוב יותר לשורש שתים הקטן ממנו (שכן שורש שתים עצמו אינו רציונאלי ולכן לא יכול להוות חסם מלעיל). לכן אין אף חסם עליון לקבוצה החסומה מלעיל שבנינו.
'''משפט.''' תהי <math>A\subseteq\mathbb{R}</math> חסומה מלעיל אזי: *M חסם עליון של A '''אם"ם''' M חסם מלעיל של A וגם לכל <math>0<\epsilon\in\mathbb{R}</math> קיים <math>a\in A</math> כך ש - <math>a>M-\epsilon</math>*m חסם תחתון של A '''אם"ם''' m חסם מלרע של A וגם לכל <math>0<\epsilon\in\mathbb{R}</math> קיים <math>a\in A</math> כך ש - <math>a<m+\epsilon</math>
'''הוכחה.''' נניח M חסם עליון. מתוך ההגדרה של חסם עליון נובע בפרט ש-M חסם מלעיל. נותר להוכיח כי
::<math>\forall\epsilon >0\exists a\in A:a>M-\epsilon</math>נניח בשלילה כי קיים <math>\epsilon>0</math> כל שלכל האברים <math>a\in A</math> מתקיים <math>a\le M-\epsilon</math> .
נניח בשלילה כי קיים לכן, לפי ההגדרה, <math>M-\epsilon >0</math> כל שלכל האיברים הוא חסם מלעיל של הקבוצה. מכיוון שאפסילון גדול מאפס, <math>aM-\in Aepsilon</math> מתקיים הוא חסם מלעיל קטן ממש מהחסם העליון <math>a\leq M-\epsilon</math>, בסתירה לכך שהוא חסם המלעיל הקטן ביותר.
לכן, לפי ההגדרה, <math>M-\epsilon</math> הוא חסם מלעיל של הקבוצה. מכיוון שאפסילון גדול מאפס, <math>M-\epsilon</math> הוא חסם מלעיל קטן ממש מהחסם העליון <math>M</math>, בסתירה לכך שהוא חסם המלעיל הקטן ביותר.
'''תרגיל.''' תהי <math>A=\{\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n|n\in\N\}</math> מצא חסם עליון, חסם עליון, מינימום ומקסימום (אם הם קיימים).
'''תרגיל.''' תהי <math>A=\{\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n|n\in\mathbb{N}\}</math> מצא חסם עליון, חסם עליון, מינימום ומקסימום (אם הם קיימים). ראשית, נביט במספר איברים אברים מהקבוצה על מנת לקבל הערכה כלשהי: <math>A=\{-1,2\frac{1}{4},-1\frac{8}{9},2\frac{1}{16},...\dots\}</math>
אנחנו מעריכים כי שתים ורבע הוא מקסימום (ולכן גם חסם עליון, הרי מקסימום הינו תמיד חסם עליון אם הוא קיים), ואנו מעריכים כי מינוס שתים הינו חסם תחתון שאינו בקבוצה ולכן אין מינימום. נוכיח את כל זה.
*נוכיח כי שתים ורבע חסם מלעיל (ואז מכיוון שהוא בקבוצה הוא מקסימום ולכן חסם עליון). צ"ל שכל איבר אבר בקבוצה קטן או שווה לו, ולכן צ"ל שלכל n טבעי מתקיים ::<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n\leq le 2+\frac{1}{4}</math> עבור n=1 זה ברור. אם <math>n\geq 2</math> ניתן לומר ::<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n\leq \frac{1}{n^2}+2 \leq 2+\frac{1}{4}</math> 
עבור n=1 זה ברור. אם <math>n\ge 2</math> ניתן לומר
:<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n\le\frac{1}{n^2}+2\le 2+\frac{1}{4}</math>
*כעת נוכיח כי מינוס שתים הינו חסם מלרע, כלומר לכל n טבעי מתקיים:
 ::<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n> -2</math> 
אבל
:<math>\frac{1}{n^2}+2(-1)^n\ge\frac{1}{n^2}-2>-2</math>
::<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n\geq \frac{1}{n^2} -2> -2</math>  *כעת נוכיח כי בנוסף, לכל אפסילון חיובי קיים איבר אבר a בקבוצה כך ש- <math>a<-2+\epsilon</math>.
יהי אפסילון גדול מאפס, צ"ל n טבעי כך ש:
:<math>\frac{1}{n^2}+2(-1)^n<-2+\epsilon</math>
:מכיון שצריך להראות ש'''קיים''' n טבעי אחד כזה, מספיק בפרט למצוא אחד כזה אי זוגי. לכן ננסה למצוא :<math>\frac{1}{n(2k+1)^2} + 2(-1)^n{2k+1}< -2+\epsilon</math>
:<math>\frac{1}{(2k+1)^2}-2<-2+\epsilon</math>
מכיוון שצריך להראות ש'''קיים''' n טבעי אחד כזה, מספיק בפרט למצוא אחד כזה אי זוגי. לכן ננסה למצוא  ::<math>\frac{1}{(2k+1)^2} + 2(-1)^{2k+1}< -2+\epsilon</math> ::<math>\frac{1}{(2k+1)^2} -2< -2+\epsilon</math> ::<math>2k+1 > \sqrt{\frac{1}{\epsilon}}</math> 
תמיד ניתן למצוא k טבעי כזה אחרת קבוצת הטבעיים הייתה חסומה, משל.
*נוכיח כי החסם התחתון מינוס שתים אינו שייך לקבוצה ולכן לא קיים מינימום (אחרת הוא היה חסם תחתון). כלומר, נוכיח כי לא קיים n טבעי כך ש:
:<math>\frac{1}{n^2}+2(-1)^n=-2</math>
::<math>\frac{1}{n^2} + 2(-1)^n= -2</math> אבל כבר הראנו שאיברי שאברי הקבוצה גדולים ממש ולא שווים למינוס שתים.
226
עריכות